I norra Sverige, där vintrarna är långa och Bottenvikens vatten ligger fruset större delen av året, startade en unik resa mot att etablera kallbad som en del av den lokala kulturen. Luleå Kallis, en ideell förening, har visat hur engagemang och samarbete kan omvandla en enkel idé till en blomstrande verksamhet.
Från medborgarförslag till förening
Idén till Luleå Kallis föddes 2021 när Pontus Wikström insåg att det saknades möjligheter till kallbad under vintern i kommunen. ”Vi har ju fruset vatten här från december fram till maj, så det finns helt enkelt ingenstans där man kan kliva ner i iskallt vatten. Tar man upp en isvak när det är minus 30 grader kan man promenera över den ett par timmar senare – så snabbt fryser vattnet till.”
Pontus skickade in ett medborgarförslag till Luleå kommun och föreslog att de skulle ta upp en isvak i centrala Luleå, och hålla den öppen med en strömbildare. ”Men kommunen uttryckte oro för säkerheten kring att ha ett hål i isen eftersom man befarade att människor skulle kunna ramla ner i det av misstag. Av detta skäl ville de inte ta ansvar för en isvak utan föreslog istället att vi skulle bilda en ideell förening som kunde driva anläggningen.” Detta blev startskottet för Luleå Kallis, som snabbt började arbeta för att förverkliga visionen.
Första isvaken och bastun
Efter initiala hinder, där kommunen först avslog förslaget om en isvak, lyckades föreningen slutligen få tillstånd att skapa en isvak på Lule älv. Gensvaret var överväldigande. Medlemmar strömmade till, och snart hade föreningen råd att köpa en bastutunna som placerades vid isvaken. Kombinationen av kallbad och bastu lockade fler entusiaster, och medlemsantalet växte snabbt till över 400 personer, vilket gör den till en av stadens större ideella föreningar.
”Vi har gott om bokningar, både från lulebor och turister från exempelvis Frankrike och Tyskland som kommer hit under vinterhalvåret. Det är faktiskt minst lika många som kommer och tar ett dopp i vår isvak utan att boka bastun innan. Det bjuder vi på eftersom vi vill att kallbad som aktivitet ska spridas,” säger Pontus.
Ett av Luleås tidigare kallbadhus
Framtidsvisioner: Ett kallbadhus i Luleå
Luleå har en lång tradition av kallbadhus som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Det sista revs dock 1957 när det vanliga badhuset byggdes. Att bygga ett nytt kallbadhus har varit på kommunens agenda från och till sedan dess. I och med det ökande intresset för kallbad har frågan blivit aktuell igen.
”Utan att vi egentligen behövde anstränga oss fick vi 500 000 kronor i bidrag från kommunen för att tillsammans med dem göra en utredning kring hur ett kallbadhus skulle kunna byggas och drivas i Luleå. Det kändes fantastiskt att vi som nystartad förening sågs som en en värdefull partner i denna dialog. Och det är vi, det finns exempel på nybyggda kallbadhus i Sverige där man inte haft med kallbadarens perspektiv och erfarenheter under projekteringen. Det har lett till att badupplevelsen blivit bristfällig, som vid ett kallbadhus här i regionen där man inte kan stå på en botten då man badar, utan är tvungen att hänga i en stege.”
För att inspireras av andras erfarenheter gjorde föreningen en studieresa till södra Sverige, där de lärde sig hur kallbadskulturen har utvecklats och hur man kan finansiera ett kallbadhus.
Animering som visar flytande kallbadhus på Lule älv
Nu arbetar Luleå Kallis med att förverkliga visionen om ett kallbadhus – en anläggning som kan bli en kulturell och hälsomässig mötesplats för både lokalbor och besökare. ”Vi har goda förutsättningar här i Luleå att skapa något unikt för kallbad. Det frusna vinterlandskapet, norrskenet och de många människor som varje dag vandrar på isvägen i centrala Luleå skulle skapa en helt unik inramning för ett kallbadhus,” säger Pontus.
Att dela erfarenheter och inspirera till utveckling
Att dela med sig av värdefulla erfarenheter och kunskaper, både i dialogen med kommuner och företag, är något som Svenska Kallbadarföreningen ser som en viktig del av arbetet med att stärka kallbadskulturen. Genom samarbete och gemensamt engagemang kan vi bidra till att utvecklingen fortsätter, med fler kallbadhus och anläggningar runt om i landet.
Med tiden kan en rikare kallbadskultur ge fler människor möjligheten att upptäcka glädjen och hälsofördelarna med kallbad. Ett ökat intresse kan också leda till att den svenska traditionen kring kallbad blir än mer synlig och uppskattad, både här hemma och internationellt. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att kallbadandet kan växa och utvecklas på ett sätt som gynnar både individer och samhället.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.